Jukka Male: Sanoilla ja kuvilla on väliä

Meidän olisi hyvä ymmärtää maailma samankaltaisempana kaikkialla, ja samalla osattava kunnioittaa erilaisuuden erityisyyttä riippumatta siitä puhummeko kulttuurisista eroista tai yksilöistä.

Hyvin kirjoitetun tekstin ja hienojen valokuvien ei pitäisi tyytyä itseisarvoksi. Niiden olisi syytä toimia jonkin tärkeän asian välittäjinä. ”Erilaiset”-projekti yrittää ja yltää siihen ideaalitilaan, jossa sanoilla ja kuvilla on väliä. Ei pelkästään maailmaa dokumentoiden, vaan myös kriittisesti maailman tilaa pohtien ja sen ongelmiin ratkaisumalleja etsien.

”Erilaiset – tarinoita kehitysvammaisten lasten arjesta eri puolilta maailmaa”-näyttely on valittu Jukka Male Museon tulevan vuoden päänäyttelyksi, ja nostamme sen esille vuoden 2017 syksyllä poikkeuksellisen pitkäksi aikaa.

Vaikka Jukka Male Museo nähdään nimenomaan valokuvien näyttelytilana, pyrimme tukemaan tekemisen tapaa, jossa ihminen puhuu ”kaikilla käsillä”. Me ihmiset olemme luontaisesti synteesi-pelaajia, ja ilmaisemme itseämme monin eri tavoin. Kun kieli loppuu, kuva jatkaa, ja kun kuva vie pitkälle, teksti kantaa siitäkin eteenpäin.

Erilaisuus on meissä kaikissa läsnä vähintäinkin potentiana.

”Erilaiset” tukee tieteen ja taiteen polyfoniaa, teksti ja valokuva ovat enemmän kuin kirjoitus, ja kuva siitä. Meidän olisi hyvä ymmärtää maailma samankaltaisempana kaikkialla, ja samalla osattava kunnioittaa erilaisuuden erityisyyttä riippumatta siitä puhummeko kulttuurisista eroista tai yksilöistä. Erilaisuus on meissä kaikissa läsnä vähintäinkin potentiana.

Maailmaa voi yrittää järjestää loogiseen tärkeysjärjestykseen, mikäli pohdimme mikä kaikista asioista olisi saatettava ensimmäisenä kuntoon. Tehtävä on yhtä mieletön kuin se on mahdoton. On tärkeää, että kaikki saavat äänensä kuultavaksi ja heikoimpia tulee auttaa, sillä heillä on usein vähiten oman äänen voimaa.

Eveliina Talvitien ja Jyri Pitkäsen yhteistyössä itsenäisinäkin toimivat kokonaisuudet laajentuvat suuremmaksi tiedon ja tunteen tilaksi, joka yrittää selvittää mistä maailma on tehty, miksi se on sellainen kuin se on, ja minkälaiseksi se voisi muuttua parantuakseen.

Jukka Male


Kirjoittaja on valokuvataiteilija ja elokuvantekijä, joka on vuodesta 1996 lähtien ylläpitänyt Helsingin Kaapelitehtaalla Jukka Male Museota yhdessä valokuvataiteilija Stefan Bremerin kanssa. Tällä hetkellä hän työstää Puolassa elokuvaa naisten ja miesten roolimalleista ja niiden keskisestä konfliktista.