Miten ja milloin?

Erilaiset-projekti on riippumaton ja liikkuva taideprojekti, jonka metodina on ”kyläily”.

Hankkeeseen liittyvissä kohtaamisissa kehitysvammaiset lapset ja heidän läheisensä voivat palata menneeseen, pysähtyä nykyhetkeen ja avata toiveitaan tulevaisuuden suunnasta. Projektin tekijät matkaavat eri puolille maailmaa. Ohjausryhmän asiantuntijat ovat sitoutuneita etämatkakumppaneina.

Verkkosivuston blogien kautta yleisö voi seurata matkan etenemistä, tutustua Erilaiset -projektissa mukana oleviin lapsiin ja heidän perheisiinsä sekä asiantuntijoiden puheenvuoroihin.

Projekti on edennyt seuraavasti:

Kesällä ja syksyllä 2016 tekijät Pitkänen ja Talvitie kiersivät Suomea.

Joulukuussa työpari matkusti Italiaan, jossa kehitysvammaiset lapset ovat eri tavalla ja kiinteämmin osa yhteiskuntaa. Italiassa on vähiten erityisoppilaita Euroopassa. Kaikki erityisluokat lakkautettiin maassa lain nojalla jo vuonna 1977.

Keväällä 2017 Pitkänen ja Talvitie kiersivät Keniassa, Namibiassa, Beninissä ja Togossa. Kolmen kuukauden ajan työpari tutustui näiden maiden paikallisyhteisöissä elävien kehitysvammaisten lasten arkeen.

Huhtikuussa avautui Pispalan kirjastossa, Tampereella, näyttely ”Family Portraits”, joka esitteli Afrikan kiertueella tavattuja perheitä.

Kesällä 2017 työpari kiersi Venäjällä ja Baltian maissa.

Lokakuussa 2017 avautui Jukka Male Museossa Erilaiset -näyttely, joka esitteli projektin siihenastista materiaalia.

Loppuvuodesta 2017 matka jatkui Ruotsissa.

Keväällä 2018 vuorossa oli Kreikka.

Syksyllä 2019 julkaistiin Erilaiset-kirja sekä suomen- että englanninkielisenä versiona. Samaan aikaan avautui Tallinnan Dokfoto Keskuksessa näyttely Catch me.

Vuonna 2020 näyttely lähtee kiertämään Suomessa ja muissa maissa. Työpari jatkaa työtä tulevina vuosina Espanjassa, Saksassa, Yhdysvalloissa, Englannissa ja Iranissa.