Prudencia

TEKSTI EVELIINA TALVITIE  KUVAT JYRI PITKÄNEN


Prudencia juoksee karkuun. Oranssi hiekka pöllyää ja kananpojat ryntäilevät pois tytön tieltä. Juostessaan Prudencia pitelee käsillä kiinni päästään. Mietin, miten hän onnistuu pysymään pystyssä.

No, ehkä hänet saadaan vielä esiin. Hän vain pelästyi, kun ei ole koskaan aiemmin nähnyt valkoisia ihmisiä.

Vanha mies astuu ulos talosta. Hänellä on harmaat hiukset, harvat sekaiset hampaat ja hame. Hän vaikuttaa ystävälliseltä. Kyyhkyset pulputtavat oven yläpuolella.

prudencia_1A1A3749

Kun katson isoisää lähempää, ymmärrän, että hän ei ehkä näe. Ainakaan kovin hyvin. Silmät ovat sameat. Kun puristan hänen kättään, hän hymyilee.

Menemme sisään taloon. Siellä on hämärää ja kuumaa. Huoneeseen tunkee viisi kuusi muutakin ihmistä. En tiedä keitä he ovat. They are family. Näin tilanne selitetään. Naapurikin on perhettä. Naapurissa voi asua täti ja setä ja serkkuja ja niin edelleen. Tai sitten he ovat vaan naapureita, jotka ovat perhettä.

prudencia_1A1A3870

Extended african family. Ota siitä sitten selvää. Yritetään kuitenkin.

Prudencian isä ja äiti asuvat toisessa kylässä. Prudencia asuu isovanhempiensa talossa. Hän ei kaipaa vanhempiaan, koska rakastaa isovanhempiaan ja viihtyy heidän luonaan.

Naapurissa asuu toinen, vanhempi tyttö, joka muistuttaa Prudenciaa. Hänelläkin on pieni pää, mutta hän on jonkun verran vanhempi.

Näin tullessamme, kun tuo isompi tyttö hänkin ryntäsi pakoon. Mietin, oliko mielikuvitus tehnyt tepposen. Että olin vain kuvitellut nähneeni kaksi samanlaista tyttöä. Mutta ei se ole mikään mielen tepponen. Toinen tyttö on olemassa.

Mikä näiden tyttöjen sukulaisuussuhde on? Ovatko he sisaruksia?

prudencia_1A1A3880

Joku huoneessa istujista selittää ja oppaamme Herman tulkkaa. Kestää jonkun tovin ymmärtää sillä Herman käyttää ilmausta ”same father” merkityksessä ”same grandfather”. Mutta siis näillä kahdella tytöllä, joista pienempi on nyt myös liittynyt seuraan, on sama isoisä. Heidän äitinsä ovat sisaruksia.

Molemmilla tytöillä on pieni pää. Oire nimeltä mikrokefalia, josta olen opiskellut ”netistä”.

-Tohossou. Heti kun Prudencia syntyi, tiesimme että hän on Tohossou.

Prudencia on yhdeksänvuotias, vaikka ihan tarkkaa ikää ei tiedetä. Tyttö syntyi kotona. Päivämäärä ja ilmeisesti vuosikin jäivät merkitsemättä muistiin. Noin yhdeksänvuotias Prudencia nousee ylös, kävelee isoäitinsä luo, nostaa tämän puseroa ja hamuilee huulillaan rintaa. Isoäidin rinnat eivät näytä siltä, että niistä mitään heruisi, mutta molempia naurattaa.

Koska Prudencia on erilainen ja Tohossou, mitään pahaa ei voi tapahtua perheelle. Kaikki kunnioittavat tätä. Aikuiset ja lapset.

prudencia_1A1A3890

Prundencia, jolla on pieni pää, joka ei puhu ja joka oppi kävelemään kuusivuotiaana on Tohossou. Hän tuo perheelleen onnea.

Prudencia nauraa ja pitelee päätään, kun häntä kuvataan. Hän ei ole enää peloissaan.