Kaksoset

TEKSTI EVELIINA TALVITIE  KUVAT JYRI PITKÄNEN


-Namibialaiset miehet eivät arvosta naista yhtään.

Brenda Johnston toteaa asian ykskantaan ja lisää vähän kaasua. Tähänkin asti vauhti on ollut ihan suht reipas. Olemme matkalla Namibian Swakopmundista Arandiksen kaivoskaupunkiin, jossa Brenda asuu. On asunut jo 11 vuotta.

Kysyn, eikö häntä pelottanut aikoinaan asettua tänne. Jättää kaikki.

-Näytänkö minä pelokkaalta, Brenda kysyy ja kysymys on tietenkin pelkkää retoriikkaa.

Eipä hän tosiaan näytä naiselta, joka pelkäisi.

kaksoset1A1A8069 Brenda on 67- vuotias ja kotoisin Pennsylvaniasta. Hän teki pitkän uran lentoyhtiöiden markkinoinnissa ja Walt Disneyllä. Sitten hän matkusti Namibiaan ja ryhtyi työskentelemään orpokodissa. Disneyltä antoivat hänelle peräti kaksi vuotta vapaata. Lopulta molemmat osapuolet kuitenkin totesivat, ettei taida olla paluuta entiseen.

-It was God´s will, Brenda selittää.

Tämä on tällä selvä. Sitten palaamme niihin miehiin. Brenda kertoo perheväkivallasta, alkoholiongelmista ja työttömyydestä Namibiassa.

kaksoset1A1A8767

Kuulostaa surullisen tutulta. Mittakaava ja syvyys saattavat olla erilaiset, mutta ongelmat ovat samoja kuin meillä pohjoismaisen hyvinvointivaltion hyväosaisilla.

Vaan eivätpä ole naisetkaan ongelmattomia. Brenda on adoptoinut kaksospojat Stafanuksen ja Janiksen. He ovat niin sanottuja FAS-lapsia – vammautuneet sikiövaiheessa äidin alkoholinkäytön seurauksena.

Hiljaisia poikia, joilla on ujo hymy herkässä.

-En tiedä missä olisimme ilman Brendaa, Janis sanoo. Hän on kaksosista lievemmin kehitysvammainen. Se, joka huolehtii usein veljestään.

kaksoset1A1A8222

Janis työskentelee koulussa, jonka toiminnasta Brenda on pitkälle vastuussa. Puutarhurin ammatista haaveileva Janis kastelee kukkia ja tekee pieniä askareita.

-I love flowers and I love children, hän summaa.

Myös Stefanus auttaa koulussa. Lajittelee papereita ja sen sellaista. Aika usein hänelle käy kuitenkin niin, että tarkkaavaisuus herpaantuu ja hän vaipuu pitkiksi ajoiksi omiin ajatuksiinsa.

Muutama vuosi sitten Janis ilmoitti, että haluaa tavata biologiset vanhempansa. Brenda järjesti tapaamisen ja se meni ihan kohtalaisesti.

kaksoset1A1A8119

Siitä huolimatta, että molemmat vanhemmat ovat pahasti alkoholisoituneita.

Stefanus näyttää meille kuvaa, jossa hänen vanhempansa istuvat talon portaalla.

-Äidin nimi on Nina, hän sanoo ja hymyilee.

Isän nimeä hän ei muista.