Beriane

TEKSTI EVELIINA TALVITIE  KUVAT JYRI PITKÄNEN


-Sinun pitää muistaa, että kehosi on sinun. Ei kenenkään muun omaisuutta. Sinulla on oikeus päättää ihan itse, kuka sinuun koskee. Ja kuka ei.Beriane kuuntelee. Ihan kuin tuo edellinen olisi jotenkin miellyttänyt häntä. Kun kysyin, mitä hän ajattelee niistä kahdesta miehestä, lastensa isistä, hän ei vastannut oikein mitään. Jotain siihen suuntaan, että ei halua katsoa heitä silmiin.

Sitten hän päästi lyhyen, äänekkään naurun. Nauroi niska taakse taivutettuna. Kuin hurmiossa. Mutta kun hän nosti päänsä, nauru oli jo kuollut kasvoilta.

beriane_1A1A2758

Maassa kaislamattoa punova isoäiti kommentoi välillä kovalla äänellä keskustelumme lomaan. Hänen mielestään Berianen olisi pitänyt kuunnella. Kunnioittaa neuvoja ja totella. Mutta Beriane meni illalla yksin ulos. Sitten oli käynyt, niin kuin oli käynyt.

Berianella on kaksi lasta, joista kummankaan isä ei ole tunnustanut lasta omakseen. Viisi vuotta kohta täyttävän Ulrichin isälle Beriane oli kyllä kuulemma ensin sanonut ei, mutta mies oli painanut hänet hiekkaa vasten ja vakuuttanut, että aikoo mennä tämän kanssa naimisiin. Oli neuvonut, että äidille ei kannata kertoa mitään siitä mitä on tapahtunut.

Mutta ei mies koskaan ollut toteuttanut lupaustaan. Kun Beriane oli näyttänyt Ulrichin, mies oli vakuuttanut, ettei ole pojan isä. Poikahan on jotenkin ”mentaali”. Ei hän voi olla sen isä.

beriane_1A1A2809

Ulrichin neljän kuukauden ikäinen pikkuveli nukkuu kankaan päällä kuistilla. Kun hän herää, silmistä valuu vettä. Pullea pieni poika. Hänen isästään kerrotaan ammatti: puuseppä.

Beriane nostaa pojan syliinsä ja alkaa imettää. Toiseen käteensä hän nappaa ison puukon. Vaikuttaa siltä, että hän unohtaa mitä oli tekemässä. Lapsi roikkuu rinnassa. Puukko heiluu ilmassa.

Hän arvioi löytävänsä kyllä vielä miehen ja avioituvansa. Ei ihan juuri nyt. Nyt hänellä on kädet täynnä työtä pojistaan. Mutta ehkä viiden vuoden päästä.

beriane_1A1A2903

Mekoksi kiedottava kangas ei tahdo pysyä hänen ympärillään. Välillä se valahtaa kokonaan pois ja rinnat pullahtavat esille.

Beriane haluaa, että molemmat pojat käyvät koulua ja hankkivat ammatin ja tienaavat. Tienaamillaan rahoilla he ostavat auton ja auton kyydissä myös äiti pääsee ajelemaan ympäriinsä.

Cotonousta vierailulle tullut isosisko kuuntelee vieressä, huokailee ja luo Berianeen epäluuloisia katseita. Ei sisko ole koskaan häntä kuunnellut. Ei nytkään kannata yrittää vaikuttaa häneen.

beriane_1A1A2979

Siskon elämä on hänen elämänsä.