Trampoliini

-Kyllä te ihan oikeessa paikassa olette. Minä olen Hannan isoisä.

Kädenpuristus vastaa miehen olemusta. Se on jykevä. Kun olet saanut kätesi takaisin, tiedät vielä pitkään että sitä on puristettu.

Nyt on käynyt niin, että olemme joka tapauksessa väärän Hantulan ovella. Isoisä asuu saman tien varrella kuin poikansa. Talot sijaitsevat vain sadan metrin päässä toisistaan.

trampoliini-3027Kun astelemme yhdessä varsinaiseen vierailupaikkaamme, isoisä kertoo, että hänen vaimonsa sairastaa dementiaa ja on asunut vuosia hoitokodissa. Yhteys naapurissa asuvaan pojan perheeseen on kiinteä.

Hannan äiti Marjo on taustoittanut puhelimessa, että Hanna pitää isoisää läheisimpänä ystävänään.

-Hanna on hieno ja erityinen tyttö, isoisä toteaa.

Hanna tulee kuistille vastaan. Hän on hiljainen ja hymyilee ujosti. Kun istumme sohvalle juttelemaan, Hanna menee piiloon nojatuolin taakse. Hän pitää varovaisesti kiinni korvistaan. Marjo kertoo, että se johtuu ääniherkkyydestä.

trampoliini-3050Hän jatkaa, että Hannan kehitysvamma sai alkunsa synnytyksen yhteydessä tapahtuneen aivoverenvuodon seurauksena. Ensimmäisen vuoden pikkuinen vain makasi paikallaan.

Äiti tarkkaili ja etsi merkkejä, joiden avulla tietäisi mitä on tulossa.

-Pelkäsin löytäväni kuolleen katseen, mutta ei Hannalla ollut sellaista. Katseessa oli valtavasti syvyyttä. Siitä tiesin, että kyllä tämä paremmaksi muuttuu. Sitten alkoikin tapahtua edistystä.

Hanna on käynyt monenlaisissa terapioissa. Vuosien puheterapian jälkeen selvisi, että Hanna ei tule koskaan puhumaan.

-Jotenkin se oli helpottavaakin. Ei tarvinnut enää niin kamalasti yrittää. Onhan sitä muitakin keinoja kommunikoida.

trampoliini-3263Siirrymme pihalle, jossa on iso trampoliini. Pohjanmaallahan kaikki on isoa. Hanna nauraa ja pomppii höyhenenkevyenä. Veli pomppii mukana. Lakeudet levittäytyvät komeaksi taustamaisemaksi.

Isä saapuu kotiin saatuaan puimatyöt siltä päivältä tehdyksi. Vanhempi tytär palaa voimistelutreeneistä. Potretista jää puuttumaan ainoastaan kaksi vanhempaa veljeä.

-Olen ajatellut niin, että Hanna mahtuu hyvin tämän porukan jatkoksi, Marjo sanoo.

Sitten pitää vielä juoda sitä kahvia ja syödä marjapiirakkaa. Olemme taas useita tunteja myöhässä aikauluistamme, mutta ei sillä ole niin väliä.