Suukko

-Per favore, Giulia toteaa tiukasti.

Hän on pieni tomera tolfalainen tyttö, joka on juuri pyytänyt äitiään ja sisaruksiaan Lauraa ja Francescaa poistumaan huoneesta, koska aikoo soittaa meille ksylofonia.

suukko-8907

Äiti Giulietta kertoo, että Giulia on heidän perheessään se joka määrää. Häntä kutsutaan perheenjäsenten keskuudessa Adolfinaksi.

Kaikki neljä nauravat. Neljäs on Giuliettan sisar Rita, joka asuu naapurissa.

Giulia on aktiivinen 13-vuotias. Hän soittaa kitaraa, tanssii balettia ja harrastaa partiota ja näyttelemistä. Aikuisena hänestä tulee laulaja.

Giulia syntyi kuukautta ennen laskettua aikaa ja oli hyvin pienikokoinen – painoi vain reilun kilon. Muutaman päivän kuluttua vanhemmat saivat vauvalleen diagnoosin. Se oli raskasta ja yllättävää.

suukko-9019

Vasemmalta: Rita, Francesca, Laura, Giulietta ja Giulia

Vähitellen kaikki selkiytyi ja kun Giulia ennusteiden vastaisesti oppi lukemaan ja kirjoittamaan, äidistä alkoi tuntua siltä, että hän pystyy avaamaan tyttärelleen arvokkaan elämän ja osallisuuden tunteen. Italiassa erityislapsille on osallisuuteen toisenlainen mahdollisuus, sillä he ovat päiväkodissa ja koulussa normilasten joukossa.

Aikaa myöten Giuliasta on tullut perheen ja koko yhteisön lemmikki.

Tämän huomaa erityisen hyvin, kun pääsemme seuraamaan häntä partion kokoontumisessa. Vanhemmat tytöt halailevat ja laittavat välillä suukon Giulian otsalle. Auttavat solmimaan partiolaishuivia. Kannustavat hippaleikissä.

suukko-9292

En tiedä, milloin olisin viimeksi nähnyt lasten leikkivän hippaa. Leikitäänkö sitä enää Suomessa? Tässä porukassa se joka tapauksessa herättää riemua.

Illalla tapaamme tyttöjen isän Umberton. Hän on eronnut lasten äidistä neljä vuotta sitten mutta kertoo rakastavansa yhä entistä vaimoaan. On jotenkin hätkähdyttää kuulla hänen ilmaisevan asian niin suoraan. Suomessa r- sanaa pihdataan.

Umberto työskentelee leipomossa, perheyrityksessä, joka päivä puolesta yöstä aamuseitsemään. Aikaa ei riitä uuden kumppanin etsimiseen eikä rahaa asunnon hankkimiseen. Eron jälkeen Umberto on muuttanut vanhempiensa luokse.

Giulian isoäiti, nonna kertoo, että pojan ero oli surullinen asia eikä hän tämän muuttamisesta mamman hoiviin siitäkään ollut järin iloinen. En ihmettele lausuntoa. Perheen isoisä selvästi tarvitsee omaishoitajaa.

suukko-9740

Nonnalla riittää puuhaa, mutta ei hän valita.

-Uskon että Umberto selviäisi kyllä, jos olisi pakko. Nyt elämme näin ja se on ihan hyvä. Toivoisin kyllä, että hän löytäisi uuden kumppanin.

Giulia ei pidä ajatuksesta ja posauttaa ison, märän suukon isänsä poskelle.