Matka jatkuu

TEKSTI EVELIINA TALVITIE  KUVAT JYRI PITKÄNEN


Erilaiset- projektin blogi on ollut tauolla. Se ei tarkoita, että projekti olisi ollut. Toisinaan matkaan lähteminen vaan vie enemmän aikaa kuin matkan tekeminen. Niin mahtavaa kuin olisikin vain ”ottaa ja lähteä” on välillä pakko valmistella, järjestellä, suunnitella ja budjetoida. Tavata sukulaisia ja ystäviä.

matkajatkuu_A1A1205

Jättäytyä pois päivätöistä. Vuokrata asunto. Muuttaa Tallinnaan. Kestää yllättävän kauan pakata koko omaisuutensa. Se kaikki, jota ajatteli olevan todella vähän, mutta joka osoittautuikin raivostuttavan paljoksi.

Toukokuussa järjestelimme Erilaiset- projektin kuvia ja tarinoita Pispalan kirjaston gallerian seinille. Oli palkitsevaa nähdä, miten ihmisiä valui sisälle ja miten he ryhtyivät tutkimaan kokonaisuutta. Miten he pysähtyivät jonkun tietyn kuvan kohdalle. Palasivat katsomaan uudestaan jotain. Näyttivät mietteliäiltä, hajamielisiltä. Rypistelivät kulmiaan. Hymyilivätkin.

Näin, miten yhden katsojan silmäkulmasta valui kyyneleitä. Muutama tuli kiittelemään ja kertoi, että kuva ja teksti täydentävät kiinnostavalla tavalla toisiaan.

Siitä tuli hyvä mieli. Siihenhän tässä pyritään. Kuvan ja tekstin yhteistyöhön.

Ja sitten meillä on vielä tämä isompi tavoite. Kertoa siitä, millaista on olla erilainen eri puolilla maailmaa. Elää edes hetki toisenlaista todellisuutta. Yrittää ymmärtää. Yrittää astua oman todellisuuden ulkopuolelle.

Ei se ole helppoa eikä sen ole tarkoituskaan olla.

Projektimme yhtenä tavoitteena on myös universaalius. Samalla kun etsimme ja kohtaamme erilaisuutta, etsimme ja kohtaamme asioita, tunteita, kokemuksia jotka toistuvat ja jotka yhdistävät ihmisiä eri puolilla maailmaa.

Edward Said kirjoittaa kirjassaan Ajattelevan ihmisen vastuu, että universaalius merkitsee riskin ottamista. Sitä, että menemme taustamme, kielemme ja kansallisuutemme tarjoamien varmuuksien tuolle puolen, jotka usein suojaavat meitä toisten todellisuudelta.

On erilaista olla epävarmana ihan toisenlaisessa todellisuudessa. Ehkä se lisää ymmärrystä piirun verran. Ehkä se tekee maailmaa piirun verran paremmaksi.

Ehkä se ei tee meitä tai maailmaa ainakaan huonommaksi.