Conceptio immaculata

Satoja kilometrejä autostradaa. Ajattelimme, että matkaan menisi viisi tuntia mutta siihen menikin seitsemän.

Perillä se ei enää haittaa. Ihmeellinen kaupunki. Vaaleaa kivetystä, kapeita kujia, takorautaisia parvekkeita pyykkinaruineen. Jouluvaloja. Kikattavia lapsia. Torvisoittokunta.

Tällaista se aina on. Sitä ajattelee olevansa sadussa. Satunnaisen matkailijan luksuselämää. Juuri täällä on hyvä. Täällä on kaunista. Ruoka on hyvää. Pitsakin maistuu pitsalta eikä pullalta. Voi uskoa maanpäällisiin taivaspaikkoihin, kun ei tiedä eikä tulekaan tietämään tarkemmin.

conseptioimmaculata-0577Olen valikoiva maailmankolkkien arvioitsija. Epäoikeudenmukainen synnyinmaalleni, jossa sentään on toimiva sosiaaliturva, palkat maksetaan ajoissa ja vaikka mitä.

Mutta kun täällä tuoksuvat kastanjat, miehillä on kauniita kaulahuiveja ja naisilla kamalan paljon tukkaa. Ihmiset puhuvat toisilleen, tekevät härkäpapumuusia ja keräävät favea salaattiin niityltä.

Jotenkin niin erilaista. Ihan kuin valuisi ilmaa keuhkoihin.

Ja vaikka ei saatukaan sitä Koneen Säätiön apurahaa ja se risoo, niin silti tiedämme, että tätä pitää jatkaa. Tämä on tärkeää. Näille ihmisille, jotka tulevat mukaan, avaavat ovensa ja sydämensä.

Ja kun oikein heittäytyy suuruudenhulluksi maailmanparantajaksi niin antaa itsensä ajatella, että tämä on tärkeää koko maailmalle.

Ilmassa on henkeä. On kansallinen juhlapäivä. Conceptio immaculata. Marian perisynnittömän sikiämisen päivä. Sitä vietetään katolisessa kirkossa 8. joulukuuta eli yhdeksän kuukautta ennen Marian kirkollisen perimätiedon mukaista syntymä­päivää, joka on 8. syyskuuta.conseptioimmaculata-0588_2

Synnitön sikiäminen. Yksi roomalaiskatolisen mariologian neljästä dogmista.

Ave Maria. Adoraatio. Magnificat.